Tűzvédelmi szabályzat

A tűzvédelmi szabályzat célja a tűzesetek megelőzése és az esetlegesen keletkezett tűz szakszerű felszámolása. A vállalat vezetőjének a kötelessége, hogy a hatályos tűzvédelmi jogszabályok előírásaival összhangban meghatározza a gazdálkodó szervezetre vonatkozó tűzvédelmi és biztonsági követelményeket, és gondoskodjon róla, hogy azokat minden érintett megismerje, illetve, hogy azok végrehajtását munkajogi eszközökkel biztosítsa.

A jogszabályok csak általános rendelkezéseket tartalmaznak, ezért van szükség egy, az adott vállalat sajátosságait figyelembe vevő, egyedi belső szabályozásra. A tűzvédelmi szabályzatot legalább középfokú tűzvédelmi képesítéssel rendelkező személy készítheti el és módosíthathatja, kivéve azokban az esetekben, ahol a jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő.

Az 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről (hatályos módosítása: Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) módosításáról szóló 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet) előírja, hogy a tűzvédelmi szabályzat elkészítése kötelező, ha cége:

Mit tartalmaz a tűzvédelmi szabályzat?

A tűzvédelmi szabályzat az alábbi (kötelező) elemeket tartalmazza:

Cégünk tűzvédelmi oktatás megtartásával is foglalkozik, keressen minket további információért bizalommal!

+36/70 458 1994 (Tűzvédelem - Tűzgátló lezárások) +36/70 394 3636 (Munkavédelem - Minőségirányítás)