HACCP rendszer

HACCP nemzetközileg elfogadott rendszer arra, hogy a lehetséges veszélyeket azonosítsuk, értékeljük, kezeljük a biztonságos élelmiszerek forgalmazása érdekében, valamint rendszer arra, hogy meghatározza, egyes tevékenységeket ki, hol, hogyan és mikor végezze a fogyasztók egészségvédelme és biztonsága érdekében.

Veszélyek típusai:

  • mikrobiológiai vagy más biológiai szennyeződés
  • vegyi szennyeződés
  • idegen test bekerülése az élelmiszerbe
  • funkcionális veszély (pl: csomagolási hiba)
  • adminisztrációs veszély (pl: feliratozás, címkézés)

Kinek kötelező a HACCP rendszer?

A HACCP rendszer működtetése kötelező jellegű 2004 májusától mind az élelmiszer előállítással és forgalmazással foglalkozó, mind pedig a vendéglátás és közétkeztetés területén működő cégek számára:

  • élelmiszergyártók
  • élelmiszeripari logisztikai vállalkozások
  • élelmiszert forgalmazó kis- nagykereskedők
  • büfék
  • éttermek
  • vendéglátó és közétkeztető vállalkozások

Mi szükséges a HACCP rendszer bevezetéséhez?

  • termékek leírás meghatározása, és a leírásoknak tartalmazniuk kell a biztonságra vonatkozó információkat is
  • termékek tervezett felhasználásának módjának meghatározása
  • a feldolgozási folyamat technológiájának folyamatábrájának elkészítése
  • igazolni kell a folyamatábra pontosságát, megfelelőségét helyszíni bejárással, auditálással
  • fázisokhoz tartozó, az összes számításba vehető veszély felsorolása
  • kritikus szabályozási pontok meghatározása
  • ütemterv készítése kritikus határértékek felügyeletére
  • javító, helyesbítő tevékenységek meghatározása
  • igazoló eljárások meghatározása
  • elvégzett feladatok dokumentálása
#

Keressen minket bizalommal!

Adja meg elérhetőségeit és küldje el igényeit. Ennek beérkezése után munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy egyeztessék a részleteket, és megtalálják az Ön számára legmegfelelőbb megoldást.

Kapcsolat