Valmar-Safety Kft - munkavédelem Valmar-Safety Kft.

Tűzvédelmi szakvizsga

A tűzvédelem fontos részét képezi a tűzvédelmi szakvizsga megléte bizonyos foglalkozási ágakban, munkakörökben. Ide tartoznak például a hegesztők, gázüzemű targoncákon lévő gázpalackok cseréjét végrehajtó munkavállalók. De a különböző tűzjelző, tűzoltó berendezések felülvizsgálatát és a tűzgátló rendszerek, tűzgátló ajtók beépítését végző szakemberek is.

A tűzvédelmi szakvizsga érvényessége 5 év!

A45/2011. (XII. 7.) BM rendelet a következő foglalkozási ágakban, munkakörökben írja elő kötelezően a tűzvédelmi szakvizsga meglétét:

A tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett tevékenység érvényes tűzvédelmi szakvizsga nélküli végzése, közvetlen irányítása miatt 50-500 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságot szab ki a tűzvédelmi hatóság.

A tűzvédelmi hatóság azt a munkavállalót, aki a munkakörével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat nem ismeri, a szükséges ismeretek megszerzéséig az ott folytatott tevékenységtől eltiltja. A munkavégzés következtében bekövetkezett esetleges személyi sérülés, haláleset esetén induló büntetőeljárásban súlyosbító tényezőkét vehetik figyelembe az előírt tűzvédelmi szakvizsga hiányát.