Acélszerkezetek tűzvédelme tűzgátló festékekkel

A tűzgátló festés fontos olyan helyeken, ahol tűz kialakulása lehetséges. A tűz következtében pusztító károk összege világszerte jelentős mértékű, mely vitathatatlanul alátámasztja a tűzálló festékek alkalmazását, és ezzel összefüggésben ingatlanunk megóvását.

A gazdaságossági szempontok figyelembevételekor mérlegelni szükséges a tűzvész által okozott károk összegét, és az ehhez viszonyított tűzgátló festés szakszerű kivitelezésének díját.

Már az építkezés kivitelezésének során számos kritériumnak kell megfelelnie (pl. forma, energiahatékonyság), de az elsődleges szempont minden esetben a biztonság, jelen esetben az épületszerkezet tűzvédelme. Nagyon fontos, hogy egy esetleges tűzesetnél az épület szerkezete minél tovább ellenálljon a keletkezett hő hatásának.

Acélszerkezetek tűzvédelme

Acél szerkezetű építmények tűzvédelmére a festékkel történő aktív védelem az egyik legelterjedtebb módszer, amikor is hőre habosodó szigetelő festékkel védik az acélt a felmelegedéstől. Hő hatására ugyanis az acélszerkezet hőmérséklete emelkedik, veszít teherbírásából és végül 550 fok körül elveszti szerkezeti szilárdságát, és részben, vagy teljes egészében összeomolhat. Ezt a folyamatot lassítják, vagy előzik meg a tűzálló festékek.

Fajtái:

A tűzgátló bevonatokkal/festékekkel végzett munka tűzvédelmi szakvizsgához kötött tevekénységnek számít. A tűzgátló festések kivitelezését csak 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet 1. mellékletének 12 pontjában meghatározott „Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők” szakvizsgával rendelkező személy végezheti. Az elvégzett feladatról kivitelezői nyilatkozatot kell kiállítani.

Tűzvédelmi szolgáltatásaink keretében vállaljuk tűzgátló festések szakszerű és a jogszabályokban meghatározott feltételek szerinti kivitelezését.

+36/70 458 1994 (Tűzvédelem - Tűzgátló lezárások) +36/70 394 3636 (Munkavédelem - Minőségirányítás)