HACCP rendszer kidolgozása
Árajánlattal kapcsolatban kérem, keressen minket az elérhetőségeinken:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36/70 458 1994; +36 30 603 5057
Mi a HACCP rendszer?
HACCP nemzetközileg elfogadott rendszer arra, hogy a lehetséges veszélyeket azonosítsuk, értékeljük, kezeljük a biztonságos élelmiszerek forgalmazása érdekében, valamint rendszer arra, hogy meghatározza, egyes tevékenységeket ki, hol, hogyan és mikor végezze a fogyasztók egészségvédelme és biztonsága érdekében.
HACCP lényege, célja és törvényi háttere.
A "2008.évi XLVI törvény (külső hivatkozás) az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről":
22§ (1) Az élelmiszer vállalkozás működése során ....
b., olyan önellenőrzési, minőségbiztosítási, nyomon követési, termék-visszahívási rendszert vagy ilyen rendszerek olyan elemeit kell működtetnie, amelyekkel biztosítható az élelmiszer biztonsága.
Az élelmiszerek az ember egészségének, élet- és munkaképességének folyamatos fenntartásához nélkülözhetetlen tápanyagok, mezőgazdasági termékek és azok feldolgozott származékai. Az élelmiszerek biztonságát (élelmezés egészségügyi alkalmasságát) és minőségét (tápanyag tartalmát, élvezeti értékét) számos tényező veszélyezteti. Ezek a veszélyek biológiai (kórokozó és romlást okozó mikro-organizmusok), kémiai (szermaradványok, hozamfokozók, fertőtlenítőszerek, konzerváló-szerek stb.), illetve fizikai (fém, üveg) természetűek.
Veszélyek típusai:
• mikrobiológiai vagy más biológiai szennyeződés,
• vegyi szennyeződés,
• idegen test bekerülése az élelmiszerbe,
• funkcionális veszély (pl: csomagolási hiba),
• adminisztrációs veszély (pl: feliratozás, címkézés).
Kinek kötelező a HACCP rendszer?
A HACCP rendszer működtetése kötelező jellegű 2004 májusától mind az élelmiszer előállítással és forgalmazással foglalkozó, mind pedig a vendéglátás és közétkeztetés területén működő cégek számára:
• élelmiszergyártók,
• élelmiszeripari logisztikai vállalkozások,
• élelmiszert forgalmazó kis- nagykereskedők,
• büfék,
• éttermek,
• vendéglátó és közétkeztető vállalkozások.
Mi szükséges a HACCP rendszer bevezetéséhez?
• termékek leírás meghatározása, és a leírásoknak tartalmazniuk kell a biztonságra vonatkozó információkat is.
• termékek tervezett felhasználásának módjának meghatározása.
• a feldolgozási folyamat technológiájának folyamatábrájának elkészítése.
• igazolni kell a folyamatábra pontosságát, megfelelőségét helyszíni bejárással, auditálással.
• fázisokhoz tartozó, az összes számításba vehető veszély felsorolása
• kritikus szabályozási pontok meghatározása
• ütemterv készítése kritikus határértékek felügyeletére.
• javító, helyesbítő tevékenységek meghatározása
• igazoló eljárások meghatározása
• elvégzett feladatok dokumentálása
Árajánlattal kapcsolatban kérem, keressen minket az elérhetőségeinken:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36/70 458 1994