Valmar-Safety Kft - munkavédelem Valmar-Safety Kft.
Tűzvédelmi légtechnikai rendszerek az épület tűzvédelmére

A tűzvédelmi légtechnikai rendszerek az épületek tűzvédelmi rendszerének rendkívül fontos elemei.Szerepüktől függően két fő típusukat különböztethetjük meg: hő- és füstelvezető légcsatornák és szellőzőcsatornák.

Füstelvezető légcsatornák:

Hő- és füstelvezető légcsatornák az épületben keletkező füst elvezetésére szolgálnak, lehetővé téve az épületben tartózkodók vészhelyzeti evakuálását, a hatékonyabb tűzoltást és a tűzátcsapás megelőzését.

Főként nagyobb tűzszakaszokban, parkolóházakban, toronyházakban, illetve kereskedelmi, iroda- és lakóépületekben lévő átriumokban alkalmazzák őket.

A tűzgátló légtechnikai rendszerek azért szükségesek, hogy a füstöt ki lehessen vezetni az épületből, akár ventilátorral kiegészített rendszerek segítségével.

Tűzgátló szellőzőcsatornák:

A tűzgátló szellőzőcsatornák garantálják a tűzszakasz-határok védelmét. Pontosabban, a tűzgátló szellőzőcsatornák segítenek elkerülni a tűz és a hő terjedését két tűzszakasz között.

Csak akkor lehetséges megakadályozni, hogy a tűz a lépcsőházak, helyiségek és általános közlekedő folyosók mentén átterjedjen egyik tűzszakaszról a másikra, ha minden építőanyag és szerkezeti elem azonos tűzvédelmi besorolású és ugyanazon tűzállósági teljesítménnyel bír.

Általunk beépítésre kerülő légcsatorna rendszer:

A Promat különféle szellőző- és füstelvezető rendszerek széles választékát kínálja, különböző üzemi nyomások, méretek, tájolások, konfigurációk és akár tűznek való részleges kitettség esetére. A szakértőink által kifejlesztett megoldások teljesítik a tűzállósági teljesítmény-követelményeket 30 perc időtartamtól (E - vagy EI 30) akár 120 perc időtartamig (E - EI 120), beleértve a füsttömörséget (S) is. Különleges esetekre akár 240 perces integritást nyújtó megoldások is elérhetőek.

Hagyományosan minden légtechnikai vezetéket acélból gyártottak. A légcsatorna-hálózatot csak tűzgátló kivitelben lehetett átvezetni tűzgátló szerkezeten tűz- vagy füstcsappantyú nélkül, illetve csak így lehetett a hő- és füstelvezető rendszer része. A Promat belső acélmerevítés nélküli önhordó légcsatorna-rendszereket fejlesztett ki, mint amilyen például a PROMATECT®-AD, a PROMATECT®-L500 és a MASTERBOARD®, melyek teljesítménye megegyezik az acél légcsatornák szivárgási és légáramlási teljesítményével a normál légcsatornák és a hő- és füstelvezető légcsatornák esetén is.

A PROMATECT® lapok meglévő acél légcsatornák burkolására is felhasználhatók.

A légcsatornák kivitelezését csak 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet 1. mellékletének 13 és 16 pontjában meghatározott Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását és Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők. szakvizsgával rendelkező személy végezheti. Az elvégzett feladatról kivitelezői nyilatkozatot kell kiállítani.